​​

DIRECT CONTACT

+31 (0)183 581 089
info@aardkracht.nl

Scherper toezicht opdrachtgevers bouw

De bouwbranche krijgt in 2017 extra aandacht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Door de bouwprocesbeplalingen in het Arbobesluit aan te scherpen wordt het voor de ISZW mogelijk om harder op te treden tegen opdrachtgevers die de Arbowet overtreden. Hierbij worden hogere boetes opgelegd (tot een maximum van € 13.500) als vastgesteld wordt dat opdrachtgevers in de bouw hun opdrachtnemers laten werken onder slechte arbeidsomstandigheden.

De doelgroepen die door deze regeling worden geraakt zijn opdrachtgevers, aannemers en bouwbedrijven. De regeling heeft ook betrekking op opdrachtgevers die geen asbestinventarisatierapport aan de uitvoerende partij verstrekken.

Het ministerie wil stimuleren dat opdrachtgevers vanaf de start van een project beter nadenken over veilig en gezond werken. De wijziging van de bouwprocesbepalingen in het Arbobesluit moeten ertoe leiden dat die opdrachtgevers invulling gaan geven aan hun verantwoordelijkheid om gezond en veilig te werken, in alle fases van een opdracht (van ontwerp tot oplevering). De overheid is van mening dat opdrachtgevers een steeds grotere rol krijgen in de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. Dit tengevolge van steeds meer uitbesteden van werkzaamheden en inhuur van (buitenlands) personeel. In sommige gevallen kan dit tot gevolg hebben dat opdrachtgevers medeverantwoordelijk zijn voor ongelukken, overtredingen van regelgeving of andere misstanden.

Deze ontwikkeling geeft duidelijk aan dat een degelijk V&G-plan en/of een RI&E veel ongemak kan besparen en dat investeren hierin uiteindelijk winst oplevert. Aardkracht is u hierbij graag behulpzaam. 

Ander nieuws

Nieuwe website in de lucht
Geplaatst: 16-03-2016 Sinds 1 april is de nieuwe website van AardKracht in de lucht. Een opgefrist uiterlijk en actualisatie van het...